Online video

Online Video

Wat kost een video?

Geplaatst door op 10:05 am in Online | 0 reacties

Bijna elke dag komt deze vraag wel voorbij: wat kost een video van drie, of zes, of tien minuten? Heel graag zou ik dan, net als de plaatselijke slager, willen zeggen: “dat is dan tien euro, men jong!” Maar helaas is video geen vlees dat je per kilo, of in het geval van video per minuut, kunt prijzen. Een video kost eigenlijk zo veel of zo weinig als je wilt.

Dat is natuurlijk een antwoord waar niemand op zit te wachten, wanneer je wilt weten hoeveel een video gaat kosten. Daarom geef ik in dit artikel duidelijkheid over welke factoren het kostenplaatje van een video bepalen.

Het doel
Ten eerste: wat is het doel van de video? Wat wil je nou eigenlijk met een video bereiken? Wil je puur informeren, of wil je ook echt een product verkopen? Wil je draagvlak bij je doelgroep creëren? Als het doel alleen maar informeren is, bijvoorbeeld door een videotestimonial in een digitale nieuwsbrief te voegen, dan is een simpele productie voldoende.

Een camerajournalist (cameraman en verslaggever in één) kan zelfstandig met een camera op pad gaan, het interview doen, een paar extra shots maken en vervolgens monteren. Voor dit soort producties hoeft er geen script geschreven te worden, zijn er (bijna) geen voorgesprekken nodig en blijft het team beperkt. Een dergelijke video zit op het prijsniveau van een luxe stadsfiets.

Overtuigen
Is het echter de bedoeling om een video te maken waarmee je een doelgroep overtuigt, of om iets uitgebreid in de schijnwerpers te zetten, dan moet er dieper worden nagedacht over de invulling van de opdracht. Wie is de doelgroep? Hoe kunnen we ze bereiken? Welke boodschap willen we overbrengen? Wie en wat komt er in beeld? Bij dit soort producties is het nodig om de inhoud goed met de klant door te spreken.

In een uitgebreid script leg je daarna de boodschap en mogelijke quotes van de personen vast. Deze quotes stel je vast via de voorgesprekken die gehouden worden. Vervolgens gaat een team van minimaal een verslaggever en cameraman op pad voor de interviews, afhankelijk van de productie kan dit worden uitgebreid met nog een cameraman en regisseur.

De hierop volgende montage duurt langer dan de eerder genoemde productie, omdat er meerdere interviews zijn, het verhaal complexer is en de vormgeving (titels, intro en outro) meer tijd in beslag neemt. Je redt het dus niet meer met een stadsfiets, denk eerder aan de prijs van een Vespa tot een Volkswagen Up met alle opties

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt
Ik hoor je denken: ‘Dat is wel een hele brede indicatie’. Ja, dat klopt! Maar zoals eerder gezegd, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Want een interview kun je met een enkele camera en zonder belichting doen. Maar het resultaat wordt alweer een stuk mooier en dynamischer als je er een tweede camera bij zet en de interviewlocatie en persoon met een aantal lampen uitlicht. Zoals je je kunt voorstellen nemen de kosten navenant toe. Hetzelfde geldt voor de locaties. Als je een enkele locatie hebt, dan hoef je niet te reizen en een set ook niet steeds op te bouwen en af te breken. Het nadeel is alleen dat de film er minder spannend op wordt, als je iedereen op dezelfde locatie interviewt.

Animatie
En tenslotte: wil je gebruik maken van animatie? Animatie is een geweldig middel om complexe boodschappen goed over te brengen en saaie onderwerpen grappig en boeiend te maken. Bovendien kunnen situaties geschetst worden die pas in de toekomst worden gerealiseerd, zoals bouwwerken of verkeerssituaties. Klinkt allemaal geweldig, maar helaas zit er ook wel een flink kostenplaatje aan animatie, omdat het een arbeidsintensief proces is.

Eerst wordt er een script geschreven, op basis waarvan een storyboard wordt getekend.
Hierna worden de stijlelementen met de klant afgestemd, dat zijn bijvoorbeeld de karakters en achtergronden.
Als dit alles akkoord is, kunnen de elementen geanimeerd worden. Afhankelijk van de complexiteit van de animatie en lengte van de film, kan dit weken duren.
Hierdoor kom je al snel op een hoog bedrag per minuut uit. Een 2D-animatie kost al snel een elektrische stadsfiets per minuut. En dan is er ook nog een voice-over nodig. Reken maar op nog eens een stadsfiets voor de complete video. Het voordeel van animatie is dat je in korte tijd veel informatie over kunt brengen. Dus meestal kan de video wat korter worden, wat weer kosten bespaart.

Maar wat kost een video nou?
Het blijft altijd maatwerk, dus houd alsjeblieft rekening met de eerdere genoemde factoren. Samenvattend kan ik dit zeggen: Wil je puur een registratie en mensen informeren met een simpel interview? Reken dan op het bedrag dat je voor een luxe stadsfiets kwijt bent. Wil je een boodschap overbrengen en je doelgroep overtuigen? Dan wordt het een uitgebreide productie met script, camerateam en een uitgebreide montage inclusief vormgeving. Reken dan dus op minimaal de prijs van een Vespa. Een korte animatie van een minuut kost ongeveer hetzelfde, als het 2D is.

Een goede manier om deze prijzen te verlagen is om een reeks video’s te laten maken, dan is er vaak ruimte voor een staffelkorting, waardoor de prijzen flink kunnen dalen. De investering in video wordt al snel terugverdiend door een betere vindbaarheid van je website op internet. Een website met video maakt volgens Forrester Research 53 keer meer kans om op de voorpagina van Google te komen. Wat natuurlijk weer resulteert in meer bezoekers en aandacht voor jouw organisatie, bedrijf of product.

Op dit moment bestaat al 57 procent van het internetverkeer uit videocontent, volgens Cisco groeit dit in 2017 zelfs naar 69 procent. Genoeg reden dus om op die videoboot te springen!

Bron: Klaas-Aart Kok

De aantrekkingskracht van online video

Geplaatst door op 1:22 pm in Online | 0 reacties

Vier redenen waarom video kijkers verleidt.

Video wordt steeds meer succesvol ingezet door bedrijven en andere organisaties voor marketingdoeleinden.

Waarom werkt video zo goed? Wat is de aantrekkingskracht van video op mensen? Video heeft een grote aantrekkingskracht op vier punten.

1. Ten eerste biedt video de mogelijkheid om gezichten te tonen. Mensen zijn gefocust op gezichten, omdat een gezicht veel informatie bevat. Deze focus op gezichten zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat we gezichten en uitdrukkingen zien in objecten.
2. Ten tweede biedt video de mogelijkheid om stemgeluid toe te voegen. De manier waarop we dingen zeggen geeft veel informatie weg. Er zijn ontelbaar veel manieren om hetzelfde woord een andere betekenis te geven door onze intonatie. Daarnaast geven verschillende stemgeluiden nog meer mogelijkheden om informatie op een andere manier over te brengen.
3. Een derde aspect is de mogelijkheid om emotie over te brengen met video. Emoties zijn aanstekelijk. Mensen delen emoties van nature en nemen emoties van anderen vaak over. Als iemand bijvoorbeeld aanstekelijk lacht, is het moeilijk om niet mee te doen.
 4. Tot slot bestaat video uit bewegende beelden en bewegingen creëren aandacht. Vroeger konden we door beweging te detecteren en snel te herkennen beter overleven. Nog steeds trekken daarom bewegende dingen onze aandacht sneller.

Kortom: video is een medium wat veel mogelijkheden biedt om op een goede en overtuigende manier informatie over te brengen.Met een pakkend verhaal, wat mensen raakt, en het gebruik van gezichten en/of goede voice-overs kan je veel bereiken!

Bron: Oscar Langerak

Onderzoek naar het gebruik van online video’s

Geplaatst door op 12:47 pm in Online | 0 reacties

Onderzoek naar het gebruik van online video's

Het IAB heeft in samenwerking met MetrixLab, Ster, Microsoft Advertising en Mindshare onderzoek gedaan naar het gebruik van online video’s. Daaruit blijkt dat steeds meer Nederlanders online video kijken. Er wordt steeds meer gekeken via een laptop, tablet of smartphone. Maar liefst 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder zegt wel eens online video te kijken. Een derde daarvan geeft aan dat zij zelfs dagelijks online video kijken.

De penetratie van online video is in alle doelgroepen toegenomen. In 2011 geeft 86% van de Nederlanders aan wel eens naar een online video te kijken, in 2009 was dit nog 78%. In de jongere doelgroep, 13-19 jaar, is een enorme stijging in kijkfrequentie, 66% van de jongeren geeft aan dat zij minimaal 5 dagen of meer per week online video kijken, in 2009 was dit nog 44%. “De redenen om meer online video te kijken is dat er meer content beschikbaar is, de verbindingen verbeterd zijn en mensen hebben meerdere schermen waarop men kan kijken. De groeiende populariteit van de tablet speelt hierin waarschijnlijk een grote rol,” aldus Lauren van der Heijden, directeur IAB.

De laptop (86%) en de desktop (78%) blijven populair, maar worden op de voet gevolgd door de tablet (73%) en de smartphone (59%). Doordat er ook veel mobiel gekeken kan worden, wordt er steeds minder achter een bureau gekeken. Het verplaatst zich meer naar de slaapkamer en onderweg.

Ruben de Groot, Leader Research, MindShare: “Online video kijken wordt veel minder vaak gecombineerd met andere media dan dat tv kijken met andere media gecombineerd wordt. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat online video vaker gericht en actief wordt opgezocht. Dat maakt het waarschijnlijk dat een pre-roll gemiddeld meer aandacht krijgt.

De kans dat iemand een advertentie-uiting voor een online video ziet is dus relatief groot. 92% verkiest een pre-roll boven betalen voor online video.

YouTube  is verreweg de meest populaire website als het gaat om zelfgemaakte video’s. Van de respondenten geeft 93% aan dat zij wel eens een video op YouTube bekijken. De best bekeken site met professionele content is Uitzending gemist. Meer dan de helft van de ondervraagden kijkt naar video’s op dit platform.

Bron: dutchcowboys

Wat is Online Video?

Geplaatst door op 10:31 am in Online | 0 reacties

Wat is Online Video?

Een vlotte afwisseling van beelden, subtiele overgangen tussen detail- en overzichtshots, goed gekozen achtergrondmuziek. Het zijn de ingrediënten voor een aantrekkelijke en inspirerende video. Al sinds de uitvinding ervan is het bewegende beeld één van de meest krachtige en effectieve manieren van visuele communicatie.